Wortelkanaalbehandeling

Wanneer een wortelkanaalbehandeling?

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meerdere wortelkanalen. Dit kanaal is gevuld met de pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze pulpa kan door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. Bacteriën kunnen dan de zenuwen en bloedvaten bereiken waardoor er een ontsteking ontstaat.
Vaak gaat dit gepaard met pijn, vooral bij het eten of drinken van warme en koude dingen.
Soms breidt de ontsteking zich uiteindelijk uit tot het gebied rond de wortelpunt. De tand of kies zal dan pijn gaan doen bij bijten en kauwen, soms zelfs al bij aanraking.
Als bovenstaande klachten optreden, zal uw tandarts aan u voorstellen om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren.
 

Uitvoering wortelkanaalbehandeling

Uw tandarts maakt eerst een röntgenfoto om de status van de wortelkanalen te bekijken en om te zien waar de ontsteking zit. Bij snijtand wordt aan de achterzijde een gaatje geboord om de ontstoken zenuw te bereiken. In een kies wordt de opening aan de bovenzijde gemaakt 
Een rubber lapje wordt als bescherming rond uw tand of kies aangebracht waarna het wortelkanaalstelsel van uw tand wordt gereinigd en opgevuld.
Uiteindelijk wordt de opening weer dichtgemaakt met een vulling.
Als de kies erg is verzwakt kan een kroon nodig zijn.
Bij een wortelkanaalbehandeling worden altijd meerdere röntgenfoto’s gemaakt.
Meldt uw tandarts daarom altijd als u zwanger bent of van plan bent het te worden.


Is deze behandeling pijnlijk?

Nee, deze behandeling is prima uit te voeren met plaatselijke verdoving. In een aantal gevallen is verdoving niet eens nodig. Uw tandarts zal dat voor de behandeling met u bespreken.


Krijg ik pijn na de behandeling?

Ja, u kunt pijn ervaren de eerste dagen na een wortelkanaalbehandeling. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. Uw tandarts zal u na de behandeling informeren welke pijnstillers u het beste kunt nemen en hoe vaak.
Inschrijven?


Wortelkanaalbehandeling
Hoe kunnen wij u helpen?