Zoeken

Orthodontie/beugels

Boven- en ondergebit vormen samen een eenheid dat goed functioneert als tanden en kiezen precies op elkaar passen. Er bestaan echter afwijkingen die een goede functie van het gebit belemmeren of die de esthetiek verstoren. Bijvoorbeeld een grote overbeet, waardoor het moeilijk is om voedsel af te bijten, of flink ruimtegebrek waardoor tanden en kiezen scheef naast elkaar staan. In zulke gevallen kunnen kaak- en tandstand gecorrigeerd worden m.b.v een beugel. Ook voor volwassenen is dit mogelijk. Voordat we een behandeling starten, maken we afdrukken voor gebitsmodellen, röntgenfoto’s en gezichtsfoto’s (de intake).

Orthodontie Schijndel

Een “buitenboordbeugel” wordt gebruikt om ruimte te maken of de groei van de bovenkaak af te remmen. Dit is een losse beugel, met een nekband of een hoofdkapje. Een activator wordt gebruikt bij de correctie van een verkeerde kaakstand. Het is een losse binnenbeugel die op alle tanden van boven- en ondergebit steunt.
Als alleen de tanden scheef staan, starten we met brackets. Dit is een vaste beugel of slotjesbeugel, die is vastgelijmd op tanden en kiezen. Met behulp van draden, veertjes en elastiekjes worden krachten op de tanden uitgeoefend. Een behandeling duurt ongeveer 1 tot 2 jaar. Dit is afhankelijk van de grootte van de afwijking, de leeftijd en de groei. En daarnaast ook van de medewerking van de patiënt. Na de behandeling is het vaak nodig nog geruime tijd een nachtbeugel te dragen.


Veroorzaakt een beugel gaatjes?

Nee, een beugel veroorzaakt geen gaatjes. Gaatjes worden veroorzaakt door tandplak. Het is belangrijk om tanden en beugels goed schoon te houden. Hiervoor krijgt u extra instructies.


Doet een beugel pijn?

Na het plaatsen of bijstellen is het altijd even wennen. De beugel drukt tegen de tanden en kiezen, die daardoor een paar dagen gevoelig kunnen zijn.

Heeft u een vraag?