Protheses

De volledige prothese

Een volledige prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer deze verloren zijn gegaan.Een kunstgebit ligt in principe los op het mondweefsel. Door het speeksel kleeft de kunststof aan de weefsels, de mondspierenkunnen behulpzaam zijn bij de retentie of houvast.


De overkappingsprothese of klikgebit

Door het slinken van kaakbot kan een prothese los gaan zitten. Het heeft dan niet meer voldoende houvast op de kaak. Door een prothese via een steg of drukknoppen op implantaten vast te zetten, klikt de porthese vast aan de kaak. Dan zit hij gegarandeerd muurvast. Het biedt gemak en zekerheid.


De gedeeltelijke prothese

Een plaat- of frameprothese,ook wel gedeeltelijke prothese genoemd, is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Dit is een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug of implantaat worden vervangen.
Een prothese kunt u uit de mond nemen. Bruggen en implantaten zitten vast in de mond.


De plaatprothese

De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunststof waarin de verloren gegane tanden en kiezen bevestigd zitten. De kunstharsplaat rust op het slijmvlies van de mond en hij is esthetisch zeer acceptabel. Het is een betaalbare oplossing. Nadeel is dat de plaatprothese niet altijd even veel houvast heeft en dat de plaatprothese tegen bestaande tanden of kiezen kan drukken wat tot tandvleesirritatie kan leiden.


De frameprothese

De basis van de frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal zit een roze kunstharsrand waarin de kiezen en tanden verankerd zitten.De frameprothese rust op het slijmvlies van de mond en met metalen ankertjes op enkele tanden of kiezen. Dit zorgt voor een betere houvast en minder irritatie van de slijmvliezen.
De nadelen zijn dat er metalen delen zichtbaar kunnen zijn en dat het een kostbare oplossing kan zijn.
Welke prothese het meest geschikt is, verschilt per persoon. De keuze maakt u in overleg met uw tandarts.
Hoe kunnen wij u helpen?